Τα παιδιά που "σήκωσαν" στις πλάτες τους το όνειρο της Κρητικής υπαίθρου



Ήταν τέτοιες μέρες πριν από 37 χρόνια, που όλα τα σπίτια που είχαν 18χρονα παιδιά στη Μεσαρά, είχαν τα φώτα τους αναμμένα όλη νύχτα.

Η σειρά του 1983 στο Λύκειο Μοιρών ετοιμαζόταν να δώσει τις Πανελλήνιες εξετάσεις που για άλλη μια φορά αποτελούσαν το “πείραμα” και για πρώτη φορά οι εξετάσεις θα γίνονταν με δέσμες.

Φροντιστήρια, διάβασμα και σχολείο, γιατί εκείνη την εποχή δε φεύγαμε από το σχολείο για να διαβάσουμε. Γύρω στα εκατό παιδιά από τρία τμήματα καρδιοχτυπούσαν καθημερινά και διάβαζαν, διάβαζαν πολύ.

Τα μάτια έλαμπαν, από το ξενύχτι, την αγωνία και την ελπίδα για όσα θάρχονταν. Στο λίγο ελεύθερο χρόνο μετρούσαμε μόρια, συζητούσαμε για βάσεις και χαριτολογώντας λέγαμε πόσους “αντιπάλους” θα έπρεπε ... εξοντώσουμε για να περάσουμε σε μια σχολή. Στην τέταρτη δέσμη πάντως περνούσε ο ένας στους δέκα! Σήμερα ανακοινώθηκε ότι στις φετινές Πανελλαδικές θα περάσουν οι οκτώ στους δέκα.

Τότε οι Πανελλαδικές, δεν ξέρω αν ήταν πιο εύκολες ή πιο δύσκολες, ήταν όμως για τα παιδιά των χωριών της υπαίθρου πιο σημαντικές. Μετουσίωναν το όνειρο της οικογένειας και μιας ολόκληρης κοινωνίας να μορφώσει τα παιδιά της και να πάει ένα βήμα παρακάτω.

Οι περισσότεροι γονείς παιδιά της μεταπολεμικής περιόδου, άνθρωποι του μόχθου που πάλευαν καθημερινά σκληρά για τον επιούσιο, ήθελαν να μάθουν τα παιδιά τους γράμματα για να έχουν μια καλύτερη ζωή.

Και τα παιδιά βλέποντας το σκληρό μεροκάματο της γης αλλά και μια κοινωνία που τα “εγκλώβιζε” με αντιλήψεις που δεν τους επέτρεπαν να αναπνεύσουν ήθελαν να φύγουν, να πετάξουν και να φτιάξουν άλλες ζωές.

Όπως όλοι οι νέοι, φυσικά και οι σημερινοί, απορρίπτοντας το “παλιό” και επενδύοντας στο

νέο” ετοιμάζονταν να ξεκινήσουν για να διαγράψουν τις δικές τους προσωπικές ιστορίες.

Ήταν ακριβώς μετά από τρία χρόνια ανηφόρας, συνυπολογίζονταν οι βαθμοί όλου του Λυκείου για την εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευσης, άρχιζαν πια να βλέπουν την κορυφή.

Δεν θα την έφταναν τελικά όλοι αφού κάποιοι θα είχαν και μια ανώμαλη κατρακύλα.


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ζώντας κάθε Μεγαλοβδομάδα το θαύμα με το προζύμι στα πόδια του Σταυρωμένου Ιησού!

Η Φροσύνη με τα ανοιχτά χέρια, τα λουλούδια και τη μεγάλη καρδιά

Στον Λέντα στον τόπο που τα όνειρα βρίσκουν το δρόμο τους