Τα παγωτά γνωστού λυράρη που γλύκαναν τα παιδικά μας χρόνια



Την εποχή που ήμασταν παιδιά παγωτά το Χειμώνα δεν είχε. Μόνο το Καλοκαίρι, τα πρώτα τα χύμα από τα ζαχαροπλαστεία από το Μεγάλο Σαββάτο που τρώγαμε στο παζάρι των Μοιρών το πρώτο χωνάκι κι ύστερα τέτοιες μέρες τα διάσημα παγωτά της εποχής σε όλη την Κρήτη τα παγωτά “Λύρα”.

Είχαμε δε την τύχη να ζούσε στον τόπο όπου φτιάχνονταν εκείνα τα παγωτά που ακόμα ξυπνούν τη μυρωδιά της παιδικής μας ηλικίας στον τόπο που μεγαλώναμε, τις Μοίρες. Εκεί στο εργαστήριο ζαχαροπλαστικής του Κλάδου στην κεντρική πλατεία των Μοιρών και ύστερα στον Πομπιανό δρόμο όπου ως σήμερα βρίσκεται η οικογενειακή επιχείρηση.

Το όνομα Κλάδος καθόλου τυχαίο δεν ήταν. Εμπνευστής και δημιουργός της βιομηχανίας παγωτού και εργοστασίου ζαχαροπλαστικής ο αείμνηστος Λυράρης από το Αμάρι Λεωνίδας Κλάδος ο οποίος πολιτογραφήθηκε ως Μεσαρίτης όταν τη δεκαετία του 50 παντρεύτηκε την αγαπημένη του Κλειώ στις Μοίρες.

Το όνομα της εταιρείας και φυσικά των παγωτών ήταν “Λύρα”. Και ήταν διάσημα στην εποχή τους ιδιαίτερα το ξυλάκι με κρέμα και το ξυλάκι με σοκολάτα. Άλλωστε εκείνη την εποχή δεν υπήρχε και η ποικιλία που υπήρχε σήμερα.

Για πολλά χρόνια τα παγωτά “Λύρα” κυκλοφορούσαν παντού στην Κρήτη και ως παιδιά όταν έφθαναν οι ζέστες πείθαμε τους γονείς μας να μας παίρνουν κάθε μέρα ένα.

Πολλές φορές ο ίδιος ο επιχειρηματίας μας είχε χαρίσει παγωτά όταν πηγαίναμε να παίξουμε κοντά στο εργαστήριο. Και τη γλύκα τους ακόμα τη νοιώθω.



Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ζώντας κάθε Μεγαλοβδομάδα το θαύμα με το προζύμι στα πόδια του Σταυρωμένου Ιησού!

Η Φροσύνη με τα ανοιχτά χέρια, τα λουλούδια και τη μεγάλη καρδιά

Στον Λέντα στον τόπο που τα όνειρα βρίσκουν το δρόμο τους